Filtre

Nulstil denne gruppe

Kategorier

Mærker

Håndkikkerter

Alt om kikkerter til jagt

Forstørrelse 
Ved eks. 10x42 betyder det første tal, hvor meget håndkikkerten forstørre objektet man fokuserer på. Hvis du ser en råbuk på 100 meters afstand, vil man i en håndkikkert med en forstørrelse på 10, kunne se råbukken på 10 meters afstand - 100meter/10 i forstørrelse = 10 meter.   

8-10 gange forstørrelse, er meget velegnet til jagt og natur oplevelser, uden fast montage. Over denne forstørrelse vil det anbefales med fast montage, da det kan være meget svært, at holde kikkerten og dermed billedet stille.

Objektivdiameter
Objektivdiameteren er den største, eller yderste ende af håndkikkerten. Jo større diameter jo tungere er kikkerten. Men derudover har størrelsen af objektivdiameter, også indflydelse på lysindfaldet og dæringstallet som betyder noget ved brug i dårlige lysforhold.

Håndkikkert Udtrækspupil
Som tidligere nævnt har lysindfaldet i kikkerten meget, at sige ved brug af håndkikkert i dårlige lysforhold. Udtrækspupilen i kikkerten er en indikation på hvor lysstærk håndkikkerten er. Man beregner udtrækspupilen ved, at dividerer objektivdiameteren med forstørrelsen. 

For en håndkikkert med 10x42 - 42/10 = 4,2
For en håndkikkert med 8x42 - 42/8 = 5,25

Det mennesklige nattepupil kan være fra 2 mm til 8 mm, alt efter alder. Hvis håndkikkertens udtrækspupil er højere, eller ligmed brugerens pupilstørrelse, er dette den optimale udtrækspupil. En bruger på 60, med en maksimal pupildiameter på ca 4. Vil derfor ikke have gavn, af en kikkert med en udtrækspupil højere end 4. Og en bruger i denne aldersgruppe kan derfor nøjes med en mindre, letter og mere kompakt håndkikkert i evt 10x42 med en udtrækspupil på 4,2. En anden ting man kan tage med i overvejelsen, er om man kun skal benytte kikkerten i lyse vejrforhold. Hvis dette er tilfældet vil en kikkert helt ned til 8x16, have et lige så fint lysindfald og billede. - Dertil skal så sammenlignes kikkerter, i samme kvalitet med hensyn til linser mm.

Nedenstående skal benyttes som ca. beregning

Alder 20 år - Pupildiameter max 8,0 mm
Alder 30 år - Pupildiameter max 7,0 mm
Alder 40 år - Pupildiameter max 6,0 mm
Alder 50 år - Pupildiameter max 5,0 mm
Alder 60 år - Pupildiameter max 4,0 mm
Alder 70 år - Pupildiameter max 3,3 mm
Alder 80 år - Pupildiameter max 2,5 mm 

Dæmringstal
Dæmringstallet i en håndkikkert er det tal hvorpå man kan sammenligne kikkertens ydelses kvalitet i dårlige lysforhold. Dette gøres ved at gange forstørrelsen med objektivdiameteren og derefter tage  kvardratroden.

For en håndkikkert med 10x42 er det 10x42 = 420  √420 =  20,49
For en håndkikkert med 8x42 er det 8x42 = 336  √336 =  18,33 

Coating af linser
Coating er noget man benytter til, at give linserne et eller flere lags, så lys udefra ikke påvirker billedet på en negativ måde. Samt at sørge for, at mindst muligt lysindfald i kikkerten går tabt.

Coating typer

  • Coated - mindst et lag på en linse
  • Fuld coated - Mindst et lag på alle linser
  • Multi coated - Flere lag på mindst en linse
  • Fuld multi coated - Flere lag på alle linser 

 

Vandtæt og stødsikker
Håndkikkerten skal kunne modstå fugt, regnvejr samt være under vand for en kort periode. Hermed skal man være opmærksom på om kikkerten er fyldt med nitrogen eller argon samt lukket med o-ringe.

derudover er det vigtigt, at sikre sig, at håndkikkerten er belagt med et materiale så kikkerten kan modstå stød ved brug i barske milijøer.

Viser 1-50 af 88 element(er)